فارسیEnglish

دانلود مقاله روکش های طبیعی و مصنوعی

 

شناسایی انواع روکشها ی طبیعی و مصنوعی

روکش های طبیعی و کاربرد آ نها:

روکش های طبیعی(veneer) ورقه های نازک چوبی هستند که برای پوشش انواع مختلف صفحات فشرده ی چوبی از قبیل تخته خرده چوب، فیبر و غیر آنها به کارمی روند. درحقیقت هدف از روکش کردن این صفحات این است که ظاهر آنها با چنین پوششی به شکل و طرحهای زیبا و مشتری پسند درآیند.

روکش های طبیعی، عمدتاً از گونه های چوبی پهن برگ که نقوش زیبا و رنگهای متنوعی دارند تهیه می شوند. از سوزنی برگان هم روکش طبیعی تهیه می گردد اما مصرف کمی دارند.

 

روش تهیه روکش طبیعی:

روکش طبیعی ، معمولاً به دو روش لوله بری و کاردی تهیه می شود.

(روکش های اره ای نیز وجود دارد که کاربرد محدودی دارند و مصداق بارز کاربرد آنها در ساخت انواع معرق یا آلات موسیقی است)

روش لوله بری(peeling):

در این روش ماده ی اولیه برای تهیه  ی روکش، گرده بینه است که پس از پختن، آن را بین دو گیره ی دستگاه لوله بر قرار می دهند و عملیات روکش گیری صورت می پذیرد.

البته روش لوله بری بیش تر برای تهیه ی لایه های مورد نیاز در ساخت تخته لایه استفاده می شود.

روش کاردی: (دستگاه اسلایسر)

در این روش ماده ی اولیه ی چوبی به صورت چهار تراش تهیه می شود، به طوری که پس از پخته و نرم شدن چوب با دستگاه اسلایسر(کاردی)، که می تواند به صورت افقی یا عمودی باشد، لایه های نازک روکش تولید می گردد.

 

روکش های مصنوعی و کاربرد آ نها:

روکشهای مصنوعی از چوب تهیه نمی شوند و جنس آن ها از کاغذ یا ورقه های نازکی از جنس پی وی سی  است. این روکش ها طرحها و رنگهای مختلفی دارند و از آنها برای پوشش انواع صفحات مرکب مثل نئوپان ، تخته فیبر و ... استفاده می شود و با توجه به نوع آنها در برابر رطوبت و حرارت مقاوم اند. در حال حاضر استفاده از این روکش ها بسیار متداول شده است و اکثر صفحات ام دی اف ( MDF ) با این روکشها پوشش داده می شوند.

 

ورق‌هاي كاغذي (Paper Foil ):

نوعی از روکش های مصنوعی، که از جنس کاغذ تزیینی به صورت ساده یا طرح دار و با رنگهای متنوع عرضه می شود، به نام «لترون» معروف است. این روکش برای پوشش سطوح یا ضخامت صفحات فشرده ی چوبی مانند ساخت انواع مصنوعات چوبی، و حتی کابینتهای آشپزخانه استفاده میشود.
وزن پايه‌ اين روكش‌ها پس از آغشته سازي تا حداكثر  300 گرم بر متر مربع نيز مي‌رسد. اين نوع روكش از ارزان ترين انواع روكش مي‌باشد كه در مبلمانها و لوازم ارزان قيمت مورد استفاده قرار مي‌گيرد و در برابر سايش و خش و عوامل مكانيكي مقاومتی ندارد و در برابر حرارت و رطوبت نيز كمتر از روكش‌هاي ملامينه و لامينت‌ها است.

 

روكش هاي ترموپلاستيك:

اين گروه روكشهاي مصنوعي مواد ترموپلاستیکی هستند که در اثر گرما تغيير شكل داده و قابليت انعطاف بسيار بالايي دارند. در سطوحي كه داراي اختلاف سطح‌هاي عميق و زياد و اشكال برجسته و فرورفته با انحناء‌هاي متعدد و مشكل هستند فقط مي‌توان از روكش‌هاي ترموپلاستيك استفاده كرد. قابليت انعطاف اين نوع روكش از مزيتهاي كاربردي آنها محسوب مي‌شود. اين نوع روكشها عمدتاً شامل روكش PVC و ورقهاي اكريليك است كه روكش PVC پرمصرف‌ترين آنها مي‌باشد.

روكش پلي وينيل كلرايد(PVC):

این روکش ها در طرح ها، رنگ ها و ضخامت های بين ۲/۰ تا ۳ ميلي‌متر عرضه می شوند. قابلیت انعطاف پذیری آنها زیاد است و از آنها برای سطوح صاف و ابزارخورده و فرم دار، مانند درهای کابینت آشپزخانه و هم چنین نوارهای لبه استفاده می شود. انعطاف بسيار خوب روكش PVC خصوصاً وقتي كه داخل پرس ممبران حرارت مي‌بيند باعث مي‌شود كه بتوان نقوش بسيار ريز و ظريف ،‌ابزار خورده‌هاي عميق ، اشكال با شعاع‌هاي كوچك و سخت را با آن روكش كرد. از ویژگی های دیگر این روکش ها داشتن مقاومت در برابر رطوب است. اما در برابر حرارت و عوامل مکانیکی، مثل سایش و مواد شیمیایی، مقاومت کمتری دارند.

روکش های اکریلیک:

اين روكشها داراي تمام مزاياي روكشهاي PVC از جمله فرم‌پذيري و قابليت انعطاف بسيار بالايي در دماي ۸۰-۷۰ درجه سانتي گراد در داخل پرس ممبران را دارد. ضمن اينكه داراي مقاومت به ضربه ، مناسب و نيز قابليت منحصر به فرد ترميم‌پذيري است. بطوريكه مي‌توان سطوح آسيب ديده آن را  ترميم كرد و سطوح ترميم شده نيز به راحتي قابل تشخيص نخواهد بود. ضمناً حساسيت اين نوع روكش نسبت به آتش سيگار و تغيير رنگ در برابر نور خورشيد كمتر از PVC است و در مصنوعات گران تر و مرغوب تر استفاده مي‌شود همچنین تنوع رنگ اين روكشها بسيار زياد است.

 

روکش های لمينیت‌:

لمینیت به گروهي از روكشهاي مصنوعي شامل انواعHPL ، CPL و لمینیت های فشرده اطلاق میشود و یکی از پرکاربردترین روکش ها خصوصا در ایران محسوب می شود.

 

لمينیت تحت فشار بالا (HPL):

اين نوع روكش در برابر رطوبت و حرارت و سايش مقاومت بوده و مي‌توان آن را به راحتي و به دفعات با آب يا مواد پاك كننده تميز كرد. لذا عمده كار اين نوع روكش‌ها در مواردی كه دوام بسيار زياد مورد نياز است مصرف مي‌شد ؛ مثل تخت‌ها و لوازم بيمارستاني و آزمايشگاهي، ‌ميزهاي كارگاهي رويه كابينت‌هاي بدون ابزار خوري و نيز ساير مصارف عمومي مثل مبلمان اداري بصورت محدود ، البته ساخت نوع فرم‌پذير اين نوع روكش دامنه كاربرد آن را در رويه كابينت‌هاي داراي لبه‌هاي منحني افزايش داده است.

از معايب عمده آن انعطاف‌پذيري كم و كاربرد سخت آن بدليل سختي و شكنندگي آن و نيز گران بودن آن است.

لمينیت‌هاي فشرده پيوست (CPL):

اين نوع روکش ها در تمام موارد مانند HPL است با اين تفاوت كه در پرسهاي غلطكي پيوسته و بصورت رول توليد مي‌شود و انعطاف‌پذيري آن كمي بيشتر از HPL است و داراي موارد كاربرد و خصوصيات مشابه HPL است.

 

روكش‌هاي ملامينه:

این روکش ها از کاغذ آغشته شده به رزین ملامین فرمالدئید تشکیل شده اند و در اندازه های متفاوت و شکل ها و طرحهای مختلف عرضه می شوند. از این رو در عملیات چسباندن بر روی صفحات فشرده ی چوبی MDF و نئوپان دیگر به چسب نیاز نیست، زیرا در اثر حرارت و فشار پرس، روکش مزبور بر روی آن صفحات چسبانده می شود.

این روکش ها در برابر رطوبت، حرارت و ساییدگی نیز مقاوم اند و در ساخت کابینت های آشپزخانه، علی الخصوص صفحات رویی کابینت ها به کار می روند.

دارا بودن تمام امكانات تزئيني و نيز مقاومت مناسب روكش ملامينه در برابر رطوبت ،آب،‌حرارت ،‌سايش و … دامنه وسيعي از كاربردهاي متنوع را براي MDF با روكش ملامينه امکان پذیر می کند.

 

در سطح جهاني روكش‌هاي ملامينه داراي بيشترين استفاده بوده و بعد از آن به ترتيب روكش‌هاي چوبي ، روكش‌هاي كاغذي ، رنگ ،‌لامينت‌ها و روكش‌هاي ترموپلاستيك PVC قرار دارند.

 

بطور كلي از نظر قيمت مي‌توان انواع روكش‌ها را به ترتيب نزولي به اين ترتيب طبقه‌بندي كرد:

.1 لمینیت ها

.2 روكش‌هاي ملامينه

.3 روكش‌هاي كاغذي

.4 روكش‌هاي PVC

 

علاوه بر روكش‌ها براي روسازي تخته‌هاي چوبي و MDF از روشهاي ديگري از جمله نقوش منبت كاري ،‌رنگ‌كاري ،‌لاك و الكل و … استفاده مي‌شود.